Jetten W&S Partner
careers in motionBLOG

Jetten W&S Partner is een full service werving en selectiebureau dat zich naast Werving & Selectie richt op Executive Search, Training en Coaching en Outplacement.

Een goede carrière heeft onderhoud nodig!

Happy!
Je bent helemaal happy in je huidige functie en voelt je thuis in de organisatie. Als je ervan uitgaat dat dit goed zal gaan voor de rest van je carrière dan kun je er zomaar helemaal naast zitten. Hoe zorg je ervoor dat je baan in de toekomst goed bij je blijft passen? Dat je je loopbaan aantrekkelijk voor je blijft? Dit vergt Onderhoud

Onderhoud?
We denken niet vaak aan 'onderhoud' met betrekking op onze loopbaan. Het is toch geen wasmachine… maar net als op vele andere gebieden is onderhoud net zo noodzakelijk. Immers: Prioriteiten veranderen, levensverwachtingen worden aangepast, de maatschappij verandert en persoonlijke situaties blijven niet hetzelfde… 

Je werk inrichten met wat je écht wil doen…Klinkt zeer aantrekkelijk toch? Maar dit is niet altijd makkelijk. Het is behoorlijk aanpakken om je ervaringen en de dingen waarin je echt geïnteresseerd bent een plek te geven in je loopbaan. Iedereen verandert over de jaren, ook
je functie kan veranderen, collega’s verhuizen, de organisatie reorganiseert en je werk kan daarmee zomaar in een richting gaan die je nooit had verwacht.

Gaat je carrière nog wel de kant op die jij wil?
Nieuwe projecten en kansen kunnen de focus van je werk verleggen. Veel kleine veranderingen kunnen na een tijdje grote verschillen in je werk te weeg brengen. Dit heeft invloed op hoe je tegenover je werk staat en hoe je je voelt. Past dit nog bij je? Wil je dit wel zo?  

Regelmatige checks
Het is belangrijk om regelmatig te bedenken: "Wat ben ik aan het doen?", "Hoe gaat dit verder?" en “Is dit wat ik eigenlijk wil?”
Deze regelmatige checks en overpeinzingen geven je de kans om kleine aanpassingen te maken en je op het gewenste carrièrepad te houden, voordat je te ver afdwaalt.
Een van mijn klanten noemt dit haar ‘APK keuring’. Ik spreek haar elke zes maanden om te zien of haar carrière nog past bij haar doelen en wensen. Kleine veranderingen die ze regelmatig doorvoert, houden haar helemaal scherp in haar functie. Het leven is al zo druk. Er moeten al zoveel dingen. Maar deze regelmatige check-up houdt haar carrière en haarzelf helemaal in balans. 

Makkelijk genoeg toch? Ga aan de slag!

  • Maak een afspraak met jezelf. Zet het in je agenda en houdt je er aan. Verplicht je zelf om een uur na te denken over je (verdere) loopbaan. 
  • Bepaal wat je belangrijk vindt. Zet het op papier en bewaar dit voor de volgende check-up. Doe ik wat ik wil doen? Hoe zorg ik ervoor dat ik dit (weer) wel ga doen? Klopt dit nog met wat ik ooit voor ogen had? Kan ik er meer uithalen? 
  • Praat er over. Twee weten meer dan een. En een ander perspectief doet wonderen.
  • Neem actie. Welke stappen kun je nemen om je loopbaan een zetje de goede kant op te sturen? Geen grote veranderingen, maar kleine onopvallende dingetjes. 


Er zijn vele manieren om een loopbaan check-up te maken. Het belangrijkste is om echt de tijd ervoor te nemen. Maak dit een investering in jezelf. Deze actieve instelling zal je meer voldoening geven in je loopbaan. 

 Een hartelijke groet,

Marjolein Jetten
Coach met visie voor carrière en bedrijf